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 ON THE TENTATIVE ORDER 
 

 The act of November 30, 2004 (P.L. 1672, No. 213), known as the Alternative 

Energy Portfolio Standards Act (“Act 213”), requires that increasing percentages of the 

electricity sold in the Commonwealth be generated from designated alternative energy 

sources. 

 By Notice dated January 7, 2005, the Pennsylvania Public Utility Commission 

(“PUC” or “Commission”) announced a January 19, 2005, technical conference to 

facilitate the implementation of the Act.  The Office of Small Business Advocate 

(“OSBA”) submitted written comments prior to the conference, made an oral presentation 

at the conference, and subsequently filed written reply comments. 

            By Notice dated February 14, 2005, the Commission convened the Alternative 

Energy Portfolio Standards Working Group (“Working Group”).  The OSBA has 

submitted written comments and has participated in meetings as a member of the 

Working Group. 

            By Tentative Order adopted January 27, 2006, the Commission proposed 

standards and processes for qualifying alternative energy systems and certifying 
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alternative energy credits (“AECs”).  Ordering paragraph 1 provides that comments on 

the issues addressed in the Tentative Order are due within 30 days of publication in the 

Pennsylvania Bulletin.  The Proposed Policy Statement was published on February 11, 

2006. 

            The OSBA offers the following comments in response to the Commission’s 

invitation. 

ANSWERS TO SPECIFIC QUESTIONS 

            The OSBA is limiting its comments to several specific questions raised in the 

Tentative Order. 

1. Where must the electricity be generated in order to qualify under Act 213? 

            Based on a review of the Commission’s legal analysis, the OSBA believes that the 

more accurate of the two possible statutory interpretations is that any electric distribution 

company (“EDC”) in the Commonwealth may meet its Act 213 obligation by purchasing 

electricity generated from alternative energy sources located either in Pennsylvania or 

outside Pennsylvania but within the territory of any regional transmission organization 

(“RTO”) which is operating and managing an electrical transmission grid in the 

Commonwealth. 

            The OSBA appreciates that the two possible interpretations of Act 213 outlined 

by the Commission offer competing advantages.  On the one hand, requiring the 

electricity to be generated only within Pennsylvania or within the territory of the RTO to 

which the acquiring EDC belongs could encourage the construction of additional 

alternative energy systems in the Commonwealth.  On the other hand, allowing electricity 

to qualify if it is generated anywhere in the territory served by PJM Interconnection, LLC 
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(“PJM”) or the territory served by Midwest Independent Transmission System Operator, 

Inc. (“MISO”) would expand the supply of qualifying electricity, thereby potentially 

lowering the cost to ratepayers. 

          The Electricity Generation Customer Choice and Competition Act (“Competition 

Act”), 66 Pa. C.S. Ch. 28, provides that generation rates are to be set on the basis of 

prevailing market prices.  In large part because of the energy price spike following 

Hurricanes Katrina and Rita, the ratepayers of Pike County Light and Power Company 

(“Pike”) experienced a substantial increase in generation rates when the EDC’s rate cap 

expired.  Although energy prices have since declined somewhat, the Pike increase 

demonstrates that rate shock is a possibility as the generation rate caps of other EDCs 

expire.  Limiting the supply of qualifying electricity could make that potential problem 

worse. 

            The General Assembly found and declared in the Competition Act that “[t]he cost 

of electricity is an important factor in decisions made by businesses concerning locating, 

expanding and retaining facilities in this Commonwealth.”  See 66 Pa. C.S. § 2802(6).  

The growing number of jurisdictions which are adopting renewable energy requirements 

should provide a significant incentive for the development of new alternative energy 

systems—in Pennsylvania or any other jurisdiction in which such projects are 

economically viable.  Attempting to provide an additional incentive by limiting the 

supply of electricity qualifying under Act 213 would risk harm to Pennsylvania 

businesses far in excess of any economic development benefits which might accrue to 

Pennsylvania because of that additional incentive. 
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2. Where must the electricity be delivered in order to qualify under Act 213? 

            Based on a review of the Commission’s legal analysis, the OSBA agrees with the 

Commission’s tentative conclusion that AECs qualify for compliance with Act 213 as 

long as the related electricity is generated either within Pennsylvania or outside 

Pennsylvania but otherwise within PJM or MISO. 

            In Section 3(a)(1) of Act 213, the General Assembly specified that a designated 

percentage of “the electric energy sold . . . to retail customers in this Commonwealth 

shall be comprised of electricity generated from alternative energy sources.”  (emphasis 

added)  Similarly, the General Assembly specified in Section 3(b)(1) that “at least 8% of 

the electric energy sold by an electric distribution company . . . to retail customers in that 

[EDC’s] certificated territory” must be generated from Tier I alternative energy sources.  

(emphasis added)  Furthermore, the General Assembly specified in Section 3(c) the 

designated percentages “[o]f the electrical energy required to be sold” from Tier II 

alternative energy sources.  (emphasis added)  Consequently, for electricity itself to 

qualify for compliance with Act 213, that electricity must be sold within the service 

territory of the Pennsylvania EDC which is seeking to count that electricity toward 

compliance. 

            In contrast, although Section 3(e)(4) of Act 213 allows an EDC to comply by 

purchasing AECs rather than electricity, Section 3(e)(4) does not specify where the 

electricity related to those AECs must be sold.  The absence of language requiring the 

related electricity to be sold in Pennsylvania and the presence of language authorizing 

AECs to be traded separately from the related electricity, support the Commission’s 

statutory interpretation.   
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3. When must the electricity be delivered in order to qualify under Act 213? 

            In order to count toward compliance with Act 213, the electricity must be 

generated within the “reporting period” for which the EDC or EGS is claiming that 

electricity or the related AECs.  Section 2 of Act 213 defines the “reporting period” as the 

twelve months from June 1 through May 31.  The definition also refers to this twelve-

month period as a “reporting year.” 

            Section 3(f)(2) of Act 213 requires the Commission to enforce Act 213 by levying 

an alternative compliance payment (“ACP”) on any EDC or EGS which fails to meet its 

obligation to sell electricity from alternative energy sources or to purchase sufficient 

AECs to make up for the shortage.  Section 3(f)(3) specifies the amount of the ACP to be 

charged for all shortages except solar photovoltaic, but Section 3(f)(3) does not expressly 

indicate the period in which the compliance is to be measured.  However, Section 3(f)(4) 

does specify that the ACP “for the solar photovoltaic share shall be 200% of the average 

value of solar renewable energy credits sold during the reporting period.”  (emphasis 

added)  If the ACP for the solar photovoltaic share is to be based on the “reporting 

period,” it is reasonable to infer that the General Assembly also intended the ACP for the 

other alternative energy sources to be based on the “reporting period.” 

            In support of that inference, it is noted that Section 3(e)(5) of Act 213 provides for 

a “reporting period as defined in section 2” for determining if an EDC or an EGS has met 

its Act 213 obligation.  Although Section 3(e)(5) also provides for a “true-up period” in 

which an EDC or EGS may buy any additional AECs needed for compliance, nothing in 
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Section 3(e)(5) indicates that the make-up AECs may be related to electricity generated 

outside the “reporting period.” 

            Furthermore, Section 3(e)(6) of Act 213 allows an EDC or EGS to “bank or place 

in reserve [AECs] produced in one reporting year for compliance in . . . subsequent 

reporting years.”  (emphasis added)  Significantly, AECs may be banked only if they 

“were in excess of the [AECs] needed for compliance in the year in which they were 

generated” and if they “were produced by the generation of electrical energy by 

alternative energy sources and sold to retail customers during the year in which they were 

generated.” 

 

4. Must the electricity be generated in a facility which meets reasonable health 
and safety standards? 

 
            Yes.  Section 6 of Act 213 requires the Department of Environmental Protection 

to “establish appropriate and reasonable health and safety standards to ensure uniform 

and proper compliance with this act by owners and operators of facilities generating 

energy from alternative energy sources.”  (emphasis added)  Consequently, such owners 

and operators can not be in compliance with Act 213 unless their facilities generate 

energy in accordance with “appropriate and reasonable health and safety standards.” 

            The only mechanism directly provided by Act 213 for assuring that owners and 

operators adhere to such standards is to make compliance a condition for allowing their 

electricity or related AECs to count toward an EDC’s or EGS’s Act 213 obligation.  That 

is especially true in the case of facilities located outside the Commonwealth. 
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CONCLUSION 

            WHEREFORE, the OSBA respectfully requests that the Commission implement 

the Act in accordance with the foregoing comments. 

      Respectfully submitted, 
 
 
 
      _____________________________ 
      William R. Lloyd, Jr. 
      Small Business Advocate 
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